Geplaatst op

Wedstrijd dansen

Wedstrijd dansen in Amsterdam

Zo goed als elke week kun je wel ergens een wedstrijd dansen in Nederland. Ook in Amsterdam zijn er wedstrijden. De meeste Amsterdamse wedstrijden worden echter op de rand van Amsterdam gegeven, namelijk in de Candance studios. De wedstrijden zijn niet meer zoals vroeger het geval was in het centrum van Amsterdam omdat de organisatoren daar geen goedkope locatie meer kunnen vinden voor het wedstrijd dansen.

Het wedstrijd dansen in Amsterdam 20 jaar geleden

Amsterdam kende 20 jaar geleden heel veel wedstrijden in Amsterdam. Zo waren de nedelandse kampioenschappen stijldansen in de beurs van Berlage. Ook waren er in Hotel Krasnapolski op de dam in Amsterdam vaak wedstrijden.

De ballroom wedstrijden worden vaak gegeven door een dansschool in samen werking met een wedstrijd bond. Bijvoorbeeld de WDC amateur NDO NADB, ANDOS of de NVAD. Op de wedstrijden kun je je inschijven voor vershillende niveau’s, van debutanten tot hoofdklasse. Als je hoger in de niveau’s komt is het normaal dat mensen kiezen voor of de Ballroom of de Latin. Er zijn tegenwoordig nog maar weinig mensen die 10 dansen doen (ofwel de Latin en de Ballroom dansen)

Wedstrijd regelementen

Op de wedstrijden wordt het zogenaamde skating systeem gevolgd. Verder zijn er vele klassen gebaseerd op leeftijd (bijvoorbeeld de jonge jeugd, junioren (vanaf 13 jaar) en de senioren. Bij de senioren die begint vanaf 35 jaar heb je weer een apparte klasse vanaf 50 jaar. Deze heet de S-klasse. In deze klasse worden alleen de ballroom dansen gedanst, ook is er een S-klasse alleen voor de Latin. In deze klassen zijn weer vele subklasses die zijn onderverdeeld aan de hand van de behaalde punten tijdens het dansen.

Het Nederlands Kampioenschap

Het Nederlands Kampioenschap van de Ballroom en Latin dansen is helaas niet meer in Amsterdam. Momenteel wordt het in de topsporthal in Almere gegeven. Op deze grote wedstrijd worden altijd buitenlandse jury leden uitgenodigd. Dit waarborgt weer dat de jury leden de paren niet kennen en dus een eerlijk oordeel over de prestaties geven.

Wedstrijd dansen is een Jury sport

Als wedstrijd danser moet je je er altijd van bewust zijn dat je beoordeeld wordt door een jury. Wat weer inhoud dat er veel verschillende smaken van jury leden zijn. Dit resulteert voor wedstrijd dansers niet altijd de beste resultaten (immers zoveel mensen, zoveel wensen). In de lagere klassen (de debutanten heb je hier minder last van omdat daar maar een klein aantal figuren gedanst mag worden)

Salsa wedstrijden in Amsterdam

Ook de salsa dans wordt in Amsterdam op wedstrijd niveau beoefend. Er zijn in Amsterdam ook vele groepen salsa dansers die als groep wekelijks een zaaltje huren en daar hun wedstrijd routines oefenen. Zeker in de salsa groepen worden vaak leraren uit het buitenland overgehaald om les te geven.

Kunstbende een leuke en grote dans wedstrijd in Amsterdam

Amsterdam kent 1 grote westrijd georganiseerd met finacieen van de gemeente Amsterdam door de kunstbende. Bij deze danswedstrijd kun je mee doen in verschillende disciplines. De winnaar krijgt vaak een grote prijs en natuurlijk de eer. De wedstrijd heeft diverse voorrondes en 1 grote finale in de Meervaart in Amsterdam Sloten. Kijk op http://kunstbende.nl voor meer informatie.