Geplaatst op Geef een reactie

Capoeira

Danca-luta Capoeira dansen in Amsterdam
De Capoeira is een vechtdans die in Braziliƫ is ontstaan tijdens de slavernij. Aanvankelijk was het een spel tussen twee personen waarbij geen winnaar of verliezer te benoemen is, maar waarbij het zeer belangrijk is dat je bepaalde bewegingen op muziek kunt maken en elkaar, jezelf, het publiek en de muzikanten vermaakt.

Acrobatische basis

De Capoeira heeft een vrij moeilijke basis die er erg acrobatisch uit ziet. De basisstaop wordt de ginga genoemd, een soort waggelende beweging waar de andere bewegingen uit voort komen. Zo wordt bijvoorbeeld de handstand gedaan terwijl met beide benen hoog schoppende bewegingen worden gemaakt. Dit is niet eenvoudig.

Het gevecht

Eigenlijk is de Capoeira een soort gevecht op muziek. Twee mensen dansen, terwijl de overige mensen en muzikanten een cirkel om hen heen maken. De ene dansende persoon is de verdediging terwijl de ander de aanvalspartij voorstelt. Hierdoor ontstaat er een acrobatisch gevecht vol aanvalstechnieken en verdedigingstechnieken op de maat van de muziek. Capoeira draait om het snel en creatief maken van bewegingen die bij de muziek passen. Het is een combinatie tussen het bewegen op muziek, het luisteren naar muziek en ook het maken van muziek.

Slavernij

De Capoeira wordt vaak direct in verband gebracht met de slaven en dat is niet zo vreemd. Slaven beoefenden de Capoeira om gevechtstechnieken aan te leren en te verbeteren. Echter was dit verboden en werden veel dansers gearresteerd en vervoerd naar de gevangenissen. 91% van alle gevangenen, die werden opgepakt wegens het dansen van de Capoeira, was slaaf en acht procent bestond uit vrijgelaten slaven die de Capoeira dansten.

Stadse dans

De Capoeira is een stedelijke activiteit die nergens anders werd uitgevoerd dan in de stedelijke gebieden. Er zijn meerdere documentaires verschenen over deze gevechtsdans en niets wijst er op dat de dans ook op het platteland werd uitgevoerd. Dit heeft vooral te maken met het feit dat het de bedoeling was zo veel mogelijk mensen tegelijk te vermaken en in de steden lukte dit, omdat men uit interesse kwam kijken naar wat er gaande was. Dit was echter ook de reden dat de overheid de dans in het openbaar verbood en dat steeds meer dansers opgepakt werden.

Capoeira dansscholen (in Amsterdam)

In Amsterdam zijn er weinig dansscholen te vinden die zich hebben gespecialiseerd in het onderwijzen van de Capoeira. Wereldwijd zijn er enkele honderden dansscholen die zich wel uitsluitend op deze gevechtsdans richten. In de negentiende eeuw ontstonden de eerste Capoeira dansscholen en omdat deze werden opgericht door veelal bekende dansers ontstonden er veel meer. Tegenwoordig zijn er ontzettend veel modernere versies op de dans ontwikkeld en kun je de dans leren in diverse vormen. Zo is er de variant Capoeira Angola, ontwikkeld door Vincente Ferreira Pastinha, Ook wel Mestre Pastinha genoemd, die in 1941 zijn tweede dansschool opende die gespecialiseerd was in de Capoeira. Twee andere bekende versies van de dans zijn de Capoeira Regional en de Capoeira Contemparanea.

.

Geef een antwoord