De Amerikaanse Jazzdance
Jazzdance is erg nauw verbonden met jazzmuziek. Zowel de dans als de muziek zijn ontstaan uit de strijd tegen de slavernij en de onderdrukking. Het zijn uitingen van vrijheidsdrang. Het woord ‘jazz’ is ontstaan uit de uitdrukking ‘to jass’. Deze uitdrukking wordt al tijden niet meer gebruikt, maar werd in het verleden gebruikt als platte opmerking waarmee het bedrijven van de liefde werd aangeduid.
Jazzmuziek
Ook in Amsterdam is jazz nog een geliefde muziekstijl. Zeker in de traditionele stamkroegen en bruincafés wordt de muziek nog vaak gedraaid. Officieel is de muziekstijl ontstaan in New Orleans door verschillende muziekstijlen (folk, negrospiritual, ragtime, klassiek en blues) samensmolten tot een nieuwe stijl. De zangstijl die de basis van de blues legt werd door de Afrikaanse slaven meegenomen naar Amerika.
Jazz ontstond in de sloppenwijken en werd in de verste geschiedenis alleen gedraaid in duistere clubs en bordelen. Door de verschillende muziekstijlen die hier werden gespeeld ontstond er een samensmelting. De jazzmuziekstukken werden gespeeld met trompet, trombone, tuba, banjo, piano en klarinet. Later werden daar de gitaar en de bas aan toe gevoegd.
Jazzdance als training
Het leuke aan jazzdansen is dat iedereen het kan leren. Het enige wat je nodig hebt is enig gevoel voor ritme. Een les in jazzdans is niet alleen erg leuk, maar ook functioneel. Je werkt aan een goede conditie, traint meerdere spieren tegelijk en zorgt dus voor spieropbouw, je word leniger, verbetert je houding en je coördinatie. Er zijn verschillende soorten jazzdans, maar ze zijn allemaal goed en gezond voor het lichaam. Omdat je het er behoorlijk warm van zult krijgen is het aan te raden luchtige kleding te dragen tijden het dansen.
Blues Suite
In revues, musicals en shows komen jazzmuziek en –dans steeds vaker voor. Dit is begonnen in de jaren vijftig. Aan het einde van de jaren vijftig bracht Alvin Ailey, een zwarte danser die op Broadway de sterren van de hemel danste, een groep bij elkaar om een hele theatervoorstelling te maken van jazzmuziek en –dans. Alvin Ailay choreografeerde deze voorstelling van begin tot einde zelf en noemde het stuk ‘Blues Suite’. De dans die in deze voorstelling tot uitvoering werd gebracht was afgeleid van klassiek ballet en vertelde een verhaal van de zwarte onderdrukking. Uiteindelijk bezorgde het stuk Alvin wereldfaam en werd het een icoon. Daarnaast was dit voor Alvin ook een reden om zijn eigen theater te beginnen, het American Dance Theater, dat nog steeds bestaat.
Jazzdance en jazzballet in amsterdam
Wanneer je op internet zoekt naar jazzdance krijg je ontzettend veel resultaten. Helaas gaat het bij veel van deze resultaten over jazzballet en niet over jazzdance. Er zijn wel belangrijke verschillen tussen deze twee dansstijlen. Het is namelijk zo dat jazzballet een variant is op het klassieke ballet, dat op elke muziek gedanst kan worden. Jazzballet heeft weinig met jazzmuziek te maken, terwijl jazzdance juist alles met deze muziekstijl te maken heeft.
U kunt uw hart op halen als het gaat over dansen in Amsterdam, hier een lijstje met wat voor dansen u allemaal kunt doen in amsterdam:
ballroom:
quickstep
tango
engelse wals
weensewals
slowfoxtrot
cha cha cha
rumba
jive
paso doble
salsa
argentijnse tango
lindyhop
rock & roll
ballet
jazz
videoclip dansen
paaldansen
flamenco dansen
schowdansen