Ten step, freeze en walk – Linedance in Amsterdam
Kenners weten vast al over welke dansvorm dit artikel gaat wanneer zij de titel lezen. Linedance natuurlijk! Hoewel deze dansvorm door de jeugd soms als ouderwets, saai en oubollig gezien wordt is het een zeer populaire en vooral ook gezellige dansvorm. Linedance en Squaredance komen in veel opzichten overeen, maar toch zijn er ook enkele verschillen tussen deze twee vormen te vinden.
Geïnteresseerd in Linedancing in Amsterdam? Kijk verder op deze site en vind informatie en adressen van verschillende dansscholen in Amsterdam.
Ontstaan van linedance en hoe die in Amsterdam weer een trend is geworden
Europeanen en Amerikanen zijn samen verantwoordelijk voor het ontstaan van linedance. In de achttiende eeuw trokken veel Europeanen naar de Verenigde Staten, waar de muziek- en dansstijlen van de Amerikanen door hen werden overgenomen. Echter nam de Amerikaanse bevolking ook veel van de Europeanen over. Door de beide stijlen te combineren ontstond er countrydance. In 1983 kwamen twee Nederlanders terug uit de VS en zij namen opnieuw het linedance mee. Zij hadden zich in Amerika zo vermaakt met de plaatselijke bevolking die hen deze dans had bijgebracht, dat zij het de Nederlanders niet wilde onthouden. Direct werd linedance in Nederland weer een trend.
httpv://www.youtube.com/watch?v=joCLgYWrfs8
Op de dansschool in Amsterdam kunt u de Basisdansen van linedance herkennen
Ook linedance bestaat uit verschillende passen. Het lijkt soms alsof alle passen die bij deze dans horen hetzelfde zijn, maar dit is absoluut niet het geval. De eerste vijf dansvormen die bij linedance horen, en opnieuw in Nederland werden geïntroduceerd, waren de Ten Step, de Freeze, de Walk, de Louie en Cotton Eyed Joe. Bij het lijndansen draait het allemaal om het uitvoeren van verschillende danspassen achter elkaar om deze na de reeks opnieuw in dezelfde volgorde weer te herhalen.
Linedance en Squaredance verschillende danslessen
Squaredance wordt vaak omschreven als het identieke zusje van linedance. Hoewel deze twee dansvormen inderdaad erg op elkaar lijken zijn er toch ook verschillen te zien. Zo staan de dansers van linedance altijd los van elkaar en voeren zij individueel de bewegingen uit, terwijl zij in een rij naast en achter elkaar staan. Bij squaredance is het de bedoeling dat men met elkaar danst. Hierbij heb je geen vaste danspartner, maar ruil je tijdens de dans steeds van partner. Squaredance komt officieel uit Engeland en werd ontwikkeld na het zien van hofdansen, waarbij de koppels in een vierkante (square) opstelling van elkaar staan. Binnen dit vierkant kan eenvoudig van partner geruild worden. Ditzelfde principe zien we bij Rueda ook terug komen. Zie het artikel over Rueda.
Moderne varianten op de dansschool van tegenwoordig
In de wereld van linedance worden vaak wedstrijden gehouden. Bij officiële landelijke wedstrijden is het verplicht uitsluitend te dansen op de originele countrymuziek. Dansscholen daarentegen leren de dansers steeds vaker ook linedance op popmuziek. Dit is voornamelijk bedoeld om de dans ook weer populair te maken onder de jongere generatie. Ook is het in deze vorm niet meer verplicht cowboylaarzen, countrykleding en hoeden te dragen tijdens het uitvoeren van de dans. De dansles heeft nog steeds als basis op een rij bepaalde bewegingen uit te voeren en deze in een bepaald tijdsbestek in dezelfde volgorde te herhalen. Echter worden er in de nieuwe vorm steeds meer vlotte en ‘streetdance-achtige moves’ aan toegevoegd.
Wil jij graag een keer linedancen in Amsterdam? Kijk snel verder op deze site voor informatie en adressen van danslocaties en dansscholen in Amsterdam. Verder vind je nog veel meer informatie over verschillende dansvormen en hun connectie tot dansen in Amsterdam.